Watermerk
sluit

Koet en Hoen - fragment

Het was zo'n ochtend waarop de zon de dauwdruppels in het gras tot duizend gouden knikkertjes omtoverde.
Koet rekte zich uit en liep naar het einde van zijn aanlegsteigertje. Hij haalde diep adem. De lucht was blauw, het kroos felgroen en de sloot rook naar lente. En daar kwam juist zijn beste vriend Hoen aan gezwommen. Hoen kwam elke morgen wel eventjes langs.
'Hoi Hoen', zei Koet.
'Waar dacht je aan?' vroeg Hoen.
'Aan mijn huis', zei Koet. 'Ik vroeg me af of het leuk zou zijn om een trap naar boven te hebben.'
'Maar je hebt helemaal geen boven', zei Hoen.
'Nee, maar dat ga ik dan maken'. Koet had zijn huis gebouwd in een oude kerstboom die iemand in de sloot gegooid had met de kerstversiering er nog in. Het lag verscholen tussen het riet en als de zon 's avonds onderging dan blonken de glimmende slingers en ballen oranjerood.
'Het lijkt me zo lollig, om een begane grond en een eerste verdieping te hebben, zodat je je 's avonds af kunt vragen of je vanavond nou eens boven of beneden zult gaan slapen.'
'Over slapen gesproken,' zei Hoen. 'Ik was vannacht wakker.'
'O jee, wat akelig.'
'Helemaal niet. Tenminste, ik geloof het niet. Er was iets wat ik had zullen onthouden als ik het niet vergeten was. Iets met 's nachts en wakker. Iets dat ik je wilde vertellen.'
Koet keek Hoen vol verwachting aan, maar Hoen schudde zijn kop.
'Ik weet het niet meer.'
'Wat jammer nou,' vond Koet. 'Maar eigenlijk had ik toch al geen tijd om te luisteren.'

Boek

cover of Koet en Hoen label fragment

INFO

De watervogels Koet en Hoen gaan op vakantie. Ze varen naar een eilandje in zee en maken daar nieuwe vrienden. Als ze terugkomen hebben ze Fa Zand meegenomen. Iedereen vindt het erg leuk dat hij bij de andere vogels komt wonen. Alleen de eenzame uil Oehoe vindt het jammer dat Fa Zand geen nachtvogel is. Om Oehoe een beetje op te vrolijken, geven Koet en Hoen een verrassingsfeestje voor hem.

Dieren met heel menselijke trekjes bevolken dit boek. Ze zijn ondernemend of hebben heimwee, zijn brutaal of verlegen, sociaal of teruggetrokken, maar vooral meelevend, vol plannen en de een met wat meer gevoel voor humor dan de ander. Thema's als dood, verdriet en eenzaamheid komen in het boek voor maar gelukkig wordt er ook veel gelachen.

104 bladzijden
vanaf 7 jaar
ISBN 90 5579 984 X
uitgever: De Vier Windstreken

Deel 5 van de Zeven Eilanden is verschenen en heet Zilverbloed.