Watermerk

Vraag & antwoord

Wil je Mariëtte iets vragen?

Dat kan! Kijk eerst hieronder of je vraag niet al gesteld is.

 • ??

  Hoi Mariette
  Ik vind je boeken echt heel erg leuk maar mijn vraag is hoe kom je nou op het idee om zo'n boek te schrijven?
  (Ik houd mijn boekbespreking over GANZENBORDEN BIJ OMA leuk boek)

  Esther Vletter, 18-09-2004

  Mariëttes antwoord:

  Een boek bestaat uit een heleboel kleine ideetjes die je allemaal aan elkaar plakt om een heel verhaal te krijgen. Om al die stukjes te verzinnen moet je vooral de tijd nemen om rustig rond te hangen, te niksen of dingen te doen die niets met schrijven te maken hebben en maar te wachten tot er zich in je hoofd zinnen aan elkaar gaan rijgen, personages echte mensen beginnen te worden en het verhaal een reden krijgt krijgt om opgeschreven te worden. Dat maakt het beroep van schrijver erg leuk, want je kunt voor de televisie hangen of in de zon zitten en toch zeggen dat je aan het werk bent! Ik ben aan het broeden, zeg ik dan tegen mensen die denken dat ik aan het luieren ben!

 • ??

  Dag Mariëtte,
  ik zag bij het hoofdstukje 'Boeken' op je site dat je een aantal boeken zelf hebt geillustreerd en dat een paar boeken door andere illustratoren is geillustreerd. Wie bepaald dat een boek door jou of door een ander wordt voorzien van tekeningen, is dat de uitgeverij of mag jij dat zelf aangeven? Ik ben nieuw in illustratieland en ben reuze benieuwd naar je antwoord (zie onder)

  Met vriendelijke groet,

  Robert Muts
  www.mutsillustrations.nl

  PS. Je bent hierbij uitgenodigd voor een bezoek aan mijn site!

  Robert Muts, 17-09-2004

  Mariëttes antwoord:

  Bij m'n eerste boek wilde ik het met alle geweld zelf doen, maar tegenwoordig schrijf ik liever. Bij m'n laatste boek wilde ik het absoluut NIET zelf doen, en moest mijn uitgever mij langdurig aan de kop zeuren tot ik het toch deed. Nu ben ik -hoop ik- voorlopig weer uitgeillustreerd.

  Ik heb je site bekeken, ik vind vooral je mixed media-dingen mooi.

 • ??

  hallo mariette aerts

  wil jij ook op mijn site kijken a.u.b.
  het is:
  www.kindertent.nl/stefaniejonkeren

  stefanie, 14-09-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ik heb gekeken, leuk! Maar je hebt nog niet alles ingevuld. Met wie je verkering hebt bijvoorbeeld, mogen wij zeker niet weten!

 • ??

  Beste Mariette,

  Ik heb uw portret gelezen op http://www.villakakelbont.be en ik vroeg me af of u misschien interesse heeft voor mijn illustraties? Kijkt u alstublieft op:

  http://www.illustratoren.be

  Groeten,

  Peter Welleman

  Peter Welleman, 02-09-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ik ben zelf niet degene die over de illustraties gaat (tenzij ik ze zelf maak, wat ik soms doe).
  Als ik jou was dan zou ik wat voorbeelden naar uitgevers sturen, het adres van mijn uitgever bijvoorbeeld (de vier windstreken) vind je op hun website.

 • ??

  Hallo Mevrouw,
  Hartstikke bedankt voor uw antwoord!
  Ik heb u al eens eerder een mailtje gestuurd.
  Daarna ben ik nog een paar keer terug gekomen op uw site. En eigenlijk wilde ik u vragen, welke boeken die u geschreven heeft, zijn ook leuk voor een dertien-jarige om te lezen? (want ik ben 13.)En ik wilde u ook vragen, hoe je eigenlijk naar een uitgever moet gaan! Want ik ben zelf bezig aan een eigen boek en al mijn vrienden vinden het leuk. Dus misschien kan ik het eens proberen als het helemaal af is...
  Vriendelijke groeten,
  Sander Aerts

  Sander Aerts, 22-08-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ik denk dat alleen De Negen munten van Marthe echt nog wat is voor een jongen van jouw leeftijd.

  Naar een uitgever gaan is heel eenvoudig, je stuurt je verhaal gewoon naar ze op. Adressen zijn te vinden via internet.
  Als de uitgever je verhaal mooi vindt, dan laat-ie je dat vanzelf weten. (Wel je naam en adres duidelijk vermelden!) Zo niet, dan krijg je het hopelijk teruggestuurd met een beleefd briefje dat het nog niet helemaal goed genoeg is. Dat betekent dan dat je nog een beetje aan je boek moet gaan schaven tot het beter geworden is.

 • ??

  Beste mevrouw Aerts,

  Ik ben Leonard en ik ben 8 jaar oud. Ik wil graag weten of er nog een vervolg op de Grijze Geheimen komt . Want ik zou graag willen weten hoe het verder gaat met de schatten van Mellor.

  Groeten van Leonard

  Leonard van Lennep, 13-08-2004

  Mariëttes antwoord:

  Nee, ik ben bang dat er geen vervolg komt, ik moet nog zoveel andere boeken schrijven joh! Die zitten allemaal in m'n hoofd en die willen eruit! Misschien kun je zelf bedenken hoe het waarschijnlijk af zal lopen?

 • ??

  Hallo Mariette,
  Ik ben Wessel en 7 jaar oud. Ik ga na de zomervakantie naar groep 4. Lezen vind ik heel leuk. Zelf lezen is nog een beetje moeilijk, ik mag altijd de eerste blz lezen en mijn moeder leest dan verder. Mijntje en Gauke mijn zusje en broer mag ik soms al voorlezen maar zij vinden dan dat ik de klemtoon niet goed leg of niet spannend genoeg lees. Wat ik eigenlijk wil weten is kan mijn moeder het boek van de trollen voorlezen ? Is 9 jaar om zelf te lezen of voorgelezen te worden ? De rover Hoepsika van Paul Biegel leest mijn moeder nu voor, maar soms staan daar wel hele moeilijke woorden in. Staan in het boek van de trollen nog moeilijkere woorden ? Koet en Hoen lijkt me niet spannend of een beetje kinderachtig. ik hoop dat je een advies geeft. Mag ook een ander boek hoor ! Groetjes Wessel en ook een beetje van Ingemar (= mijn moeder)

  wessel, 06-07-2004

  Mariëttes antwoord:

  De trollen van Sol kan goed voorgelezen worden, 9 is inderdaad zelf lezen want het is best nog een dik boek voor iemand die het lezen nog maar net geleerd heeft, tenzij je een leesmonstertje bent.
  Koet en Hoen zijn gewoon gekke verhaaltjes en het kan zijn dat je daar nou eenmaal niet van houdt.
  De trollen van Sol is spannender.
  De Wisseltruc is misschien ook iets om voorgelezen te krijgen als je van een beetje spanning houdt, het gaat over een rare verwisseling en een ontvoering, maar het is niet heel eng hoor.
  De donkerrode das is een boekje dat je inmiddels wel zelf kunt lezen.
  Kijk anders even op de boekenpagina van mijn website, daar staan al mijn boeken op zodat je kunt zien waarover ze gaan en er staat ook altijd een stukje tekst uit het boek bij zodat je kunt lezen hoe het geschreven is.

 • ??

  Hallo mevrouw,
  ik ben Sander Aerts en ik ben 13 jaar.
  Zouden wij misschien familie kunnen zijn?
  Zelf houdt ik ook erg veel van schrijven en heb
  al 2 keer een prijs gewonnen bij De Gouden Muis.
  Ik wil graag verder gaan in het schrijven.
  Heeft u misschien nog wat tips voor mij?
  Vriendelijke groeten Sander.

  Sander Aerts, 27-06-2004

  Mariëttes antwoord:

  Hoi Sander,
  Sorry dat ik wat laat reageer maar ik was op vakantie.
  Ja wie weet zijn we verre familie, zou wel leuk zijn!
  Wat leuk dat je die prijzen gewonnen hebt, was dat met zelgemaakte verhalen?
  Om te leren schrijven hoef je eigenlijk niet zo heel veel te doen, behalve doorgaan met telkens weer nieuwe verhalen verzinnen en vooral ook heel veel lezen om te zien hoe anderen mooie zinnen maken, spanning opbouwen, of een mooie sfeer weten te maken. Succes!

 • ??

  Hoi Mariette

  Ik lees zelf heel veel maar wat voor een boeken las jij vroeger als kind? Ik lees zelf vaak de boeken van Enid Blyton.

  Elsbeth, 23-06-2004

  Mariëttes antwoord:

  Jaaaa, Enid Blyton!!! Was ik als kind helemaal verslingerd aan! Ik heb geen complete series meer, maar nog wel heel veel losse deeltjes, van die ouderwetse pocketboekjes, behoorlijk versleten, stukgelezen.
  En toen ik nog wat kleiner was las ik Annie M.G. Schmidt, Minoes en zo.

 • ??

  heey
  ik heb het boek de negen munten van marthe gelezen en die is echt top een heel mooi verhaal staat erin sommige mensen (kinderen) zeggen dat het ganzebord ofzo iets heel leuk ik maar die vind ik iets minder
  vraag: welk boek vind jij zelf dan het leukst die je kan aanraden?
  groetjes xxx verena

  verena, 23-06-2004

  Mariëttes antwoord:

  Als je De negen munten van Marthe leuk vond, dan is Grijze Geheimen waarschijnlijk ook wel iets voor je, dat gaat over kinderen die op een eiland gaan wonen en daar een raadsel rondom een piratenschat proberen te ontcijferen.

 • ??

  Hoi Mariette,

  Ik vind uw boeken zeer leuk, maar er staat dat er ook een boek zoef uit is maar ik hem nergens vinden weet u mischien waar ik hem kan krijgen

  Van Sem

  Sem Pietersen, 04-06-2004

  Mariëttes antwoord:

  Het boekje 'Zoeff' komt wat later uit dan gepland, waarschijnlijk na de zomer.

 • ??

  Beste Mariette,

  Ik wil graag beginnen met het schrijven van kinderverhalen. Als kind (nu ben ik 25 ) las ik erg veel en schreef ik mijn eigen 'boeken'. Ik zou het nu graag professioneel aanpakken. Ik heb geen schrijverscursussen gedaan, wil putten uit mijn eigen fantasie. Nog nuttige tips voor mij?

  Alvast bedankt,

  gr, Brenda

  Brenda, 25-05-2004

  Mariëttes antwoord:

  Waar het specifiek kinderboeken betreft: ik zou zeggen, ga niet te veel 'op je hurken zitten', kinderen kunnen best hier en daar een moeilijk woord aan en worden meestal niet graag al te zoetsappig toegesproken. Ze houden van enger dan je zou verwachten, en vinden een verhaal niet snel te spannend. Wél te traag, te saai, te truttig.
  Verder moet je gewoon heel veel geduld hebben, het duurt even voor je bekend begint te worden en je veel gelezen wordt.
  En zodra je eerste boek gepubliceerd is: meld je aan bij de Stichting Schrijvers School Samenleving, die regelen optredens bij scholen en bibliotheken voor je, erg leuk om te doen!
  Succes.

 • ??

  bedankt voor u antwoord! heel erg fijn! ja ik vond de voorkant ook echt bij het boek passen! maar mede door de voorkant had ik het boek ook gekozen! maar ook het verhaal is schitterend! vele groetjes floortje

  floortje, 29-04-2004

  Mariëttes antwoord:

  dank je wel!

 • ??

  beste mariette, ik zag al veel vragen staan over boekverslagen. helaas stond mijn vraag er nog niet op. heeft u bij het boek grijze geheimen zelf de illustratie getekend? alvast bedankt! het is een mooi boek! veel liefs floortje!

  floortje, 28-04-2004

  Mariëttes antwoord:

  Nee, de tekening op de voorkant is van Sandra Klaassen. Ik vind het een mooie tekening, past goed bij de sfeer van het verhaal, vind je niet?

 • ??

  ben je aan een nieuw boek bezig?

  rob willemsen, 22-04-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ik ben aan meerdere boeken tegelijk bezig. Een stuk of drie, vier. Net begonnen met schrijven, of nog bezig met de foutjes eruit halen of net de laatste veranderingetjes doorvoeren, herlezen en herschrijven. Zo gaat dat meestal.

 • ??

  Mariette earts ik wil graag een paar fotos en meer info over u weten voor mijn boekbespreking.

  asmae, 18-04-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ik kan je een digitale foto opsturen per e-mail. Info over mij kun je vinden op de pagina 'over mij' van deze website. Kun je daar niet vinden wat je weten wilt, dan kun je via deze website zelf nog andere vragen stellen.

 • ??

  Hoi mariette earts ik hou mijn boek bespreking over de negen munten daarom wou ik ff vragen ik welk jaar tal je die boek hebt gemaakt en hoe oud u was

  esmee, 18-04-2004

  Mariëttes antwoord:

  Voorin het boek kun je zien dat is uitgekomen in 2003, dus heb ik het waarschijnlijk in 2002 geschreven. Ik zal 39 geweest zijn, denk ik.

 • ??

  hou oud was je toen je je eerste boek schreef ???
  xxxjes coentjuh

  coen van ham, 18-04-2004

  Mariëttes antwoord:

  Als ik terugreken, dan was ik waarschijnlijk een jaar of achtentwintig toen ik De Viezerik schreef.

 • ??

  hallo mariette,
  ik heb u laatst om een foto van u gevraagd en die heb ik gekregen nog bedankt daarvoor.maar op die foto stond u met honden riemen in de hand hoe heten u honden en wat voor een soorten zijn het ik heb ook een hond een Hollandse smous hond.nou daag
  groetjes erno

  Erno, 10-04-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ik had eerst twee hondjes, nu nog maar eentje. Jack Russelterriers, allebei. Jippie en Jokko, maar Jokko is helaas dood gegaan, zij was de moeder van Jippie. Je ziet een foto van ze op de pagina 'over mij'.

 • ??

  heb je zelf ook nog een griezelboek geschreven.

  tuna, 06-04-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ja, ik heb Fedor Fladder geschreven, dat gaat over een jongen die vampier wil worden. Het is niet heel erg eng, meer spannend. En een beetje gek.

Deel 5 van de Zeven Eilanden is verschenen en heet Zilverbloed.