Watermerk

Vraag & antwoord

Wil je Mariëtte iets vragen?

Dat kan! Kijk eerst hieronder of je vraag niet al gesteld is.

 • ??

  Wat is het ISBN nummer van het boek 'de tagliatelli's?

  hannie rood, 13-12-2004

  Mariëttes antwoord:

  Dat weet ik zelf nog niet, stuur je vraag even naar www.vierwindstreken.com, de uitgever van het boek.

 • ??

  Beste mevrouw Aerts.

  Ik heb de site doorgespit om te kijken of mijn vragen er bijstonden. Nog niet. Dus bij deze:

  1. Zijn er boeken van u in een andere taal verschenen? Nee? Ga verder met vraag 5. Ja? Ga verder met vraag 2.

  2. Ja? In welke taal/talen?
  3. Wie kwam als eerste met het idee om een boek te (laten) vertalen?
  4. Hoe wordt een vertaler uitgekozen?

  5. Nee? Als het voor niks kon, welk boek zou u dan willen laten vertalen en naar welke taal?


  Wachtend op het volgende spannende boek,

  Bianca

  bianca, 06-12-2004

  Mariëttes antwoord:

  Nog niet, jammer genoeg. Als het aan mij lag dan werden de boeken waarin de hoofdfiguren niet zo erg willen deugen maar eens in een scandinavische taal omgezet (die noorderlingen houden ook wel van dwarse types) en de wat bravere hoofdpersonen zouden het best in het Engels kunnen gaan proberen.

 • ??

  Hoi hoi, ik wilde even zeggen dat ik het een leuke site vind! Ik zag laatst nog een boek liggen, de viezerik. Echt heel leuk! Trouwens, alvast gefeliciteerd sam! morgen zijn we jarig! Jullie krijgen de groeten van ons allemaal...
  p.s. weten jullie eigelijk nog wie wij zijn?? Mail ons snel terug.. groetjes saskia, lucille, max en véronique

  Saskia de Klerk, 28-11-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ja, natuurlijk weet ik nog wie jullie zijn. Al waren jullie wel nog maar peuters toen ik jullie voor het laatst zag hoor! En nu kunnen jullie allemaal lezen... M'n boeken zijn in de meeste bibliotheken ook wel te vinden, of anders aan te vragen. (Voor iemand die net veertien is geworden, is 'de Viezerik' wel wat te kinderachtig, ik zou 'de Negen munten van Marthe' eens proberen.)

 • ??

  Ik ben Kirsten en ik ben 11 jaar oud.Zelf heb ik ook al verschillende verhalen geschreven die net zo lang zijn als een boek.Sommige schrijvers zeggen dat ze een verhaal vaak een paar keer overtypen voor ze hem goed vinden.Doet u dat ook?

  Kirsten, 22-11-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ja, nadat ik een verhaal geschreven heb, laat ik het zelfs meestal een jaartje liggen, om het pas daarna weer opnieuw door te lezen en te verbeteren. Op die manier kun je beter je fouten zien en de zinnen die niet lekker lopen, die haal je er dan bij dat herlezen allemaal uit.
  Als een jaar je te lang lijkt, kun je natuurlijk ook gewoon een paar weken wachten en het dan nog eens doorkijken. Succes met je eigen verhalen!

 • ??

  Hallo mevrouw,

  Tijdens m'n stage in een lagere school in Ieper zal ik uw boek 'De negen munten van Marthe' promoten. Ik heb het gelezen en vond het een heel mooi en spannend boek. Graag zou ik de kinderen van het vijfde leerjaar aansporen het boek ook te lezen, daarom vraag ik u of het mogelijk zou zijn te vragen aan Lena, het hoofdpersonage, of ze een briefje zou willlen schrijven aan de kinderen van de klas waaraan ik uw boek zal promoten.

  Vriendelijke groeten
  juf Annelies

  Annelies Riviere, 22-11-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ik vind het wel een erg leuk idee, al is het wel heel lang geleden dat ik vanuit Lena gedacht heb want dat boek heb ik enige jaren geleden geschreven. Ik zal eens kijken of het nog lukt en stuur het resultaat dan binnenkort naar uw emailadres.

 • ??

  wilt u een foto naar mijn e-mail adres sturen hoe u er nu uitziet voor mijn boekbespreking

  eefje, 21-11-2004

  Mariëttes antwoord:

  Foto's zijn erg grote plaatjes om te versturen, het kan zijn dat dat niet lukt met jouw hotmail. Je kunt misschien beter even kijken op de website van de stichting Schrijvers School Samenleving, die hebben pagina's over schrijvers, met foto's. En anders staan er wel fotootjes op de website van de uitgeverij De Vier Windstreken. Veel succes met je boekbespreking!

 • ??

  Het boek tagliatelli's weet jij wanneer dat verschijnt? Graag een bericht hierover.
  Groet,
  Wil van den Akker

  wil van den akker, 15-11-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ik hoop zo snel mogelijk! Het was al gepland voor het najaar, maar er was wat oponthoud denk ik. Misschien moet je dat aan de uitgeverij -De Vier Windstreken- vragen, als je een precieze datum wilt.

 • ??

  Dit is geen vraag maar ik heb je boek uitgelezen[Je weet wel dat jongentje in de jury] En ik vond het een geweldig boek

  Reinout, 11-11-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ja, ik weet het nog. Blij dat je het boek mooi vond!

 • ??

  hallo mariette aerts,
  ik heb een keer om een foto van uw gevraagd en die heb ik toen ook gekregen u had daar hondenriemen om uw hals.Welke honden heeft u????ik heb zelf ook een hond een hollandse smous hond egt een skatje.ik heb woensdag een katje uit het asiel gehaald een europese korthaar ook een skatje.ik heb een hele tijd geleden een boek van u gelezen :De negen munten van marthe.ik weet heel het verhaal nu nog steeds uit mijn hoofd!waar woont u misschien dicht bij overijssel????????
  groetjes erno,bobbie(hond),diesel(kat)

  Erno kroon, 08-10-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ik had twee Jack Russellterriers, heb er nu nog maar eentje: Jippie. Ik heb ook negentien jaar lang een witte kat gehad, die heette Oetje Poe.
  En nee, niet in Overijssel, ik woon in Utrecht.

 • ??

  Hoi Mariette
  Ik vind je boeken echt heel erg leuk maar mijn vraag is hoe kom je nou op het idee om zo'n boek te schrijven?
  (Ik houd mijn boekbespreking over GANZENBORDEN BIJ OMA leuk boek)

  Esther Vletter, 18-09-2004

  Mariëttes antwoord:

  Een boek bestaat uit een heleboel kleine ideetjes die je allemaal aan elkaar plakt om een heel verhaal te krijgen. Om al die stukjes te verzinnen moet je vooral de tijd nemen om rustig rond te hangen, te niksen of dingen te doen die niets met schrijven te maken hebben en maar te wachten tot er zich in je hoofd zinnen aan elkaar gaan rijgen, personages echte mensen beginnen te worden en het verhaal een reden krijgt krijgt om opgeschreven te worden. Dat maakt het beroep van schrijver erg leuk, want je kunt voor de televisie hangen of in de zon zitten en toch zeggen dat je aan het werk bent! Ik ben aan het broeden, zeg ik dan tegen mensen die denken dat ik aan het luieren ben!

 • ??

  Dag Mariëtte,
  ik zag bij het hoofdstukje 'Boeken' op je site dat je een aantal boeken zelf hebt geillustreerd en dat een paar boeken door andere illustratoren is geillustreerd. Wie bepaald dat een boek door jou of door een ander wordt voorzien van tekeningen, is dat de uitgeverij of mag jij dat zelf aangeven? Ik ben nieuw in illustratieland en ben reuze benieuwd naar je antwoord (zie onder)

  Met vriendelijke groet,

  Robert Muts
  www.mutsillustrations.nl

  PS. Je bent hierbij uitgenodigd voor een bezoek aan mijn site!

  Robert Muts, 17-09-2004

  Mariëttes antwoord:

  Bij m'n eerste boek wilde ik het met alle geweld zelf doen, maar tegenwoordig schrijf ik liever. Bij m'n laatste boek wilde ik het absoluut NIET zelf doen, en moest mijn uitgever mij langdurig aan de kop zeuren tot ik het toch deed. Nu ben ik -hoop ik- voorlopig weer uitgeillustreerd.

  Ik heb je site bekeken, ik vind vooral je mixed media-dingen mooi.

 • ??

  hallo mariette aerts

  wil jij ook op mijn site kijken a.u.b.
  het is:
  www.kindertent.nl/stefaniejonkeren

  stefanie, 14-09-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ik heb gekeken, leuk! Maar je hebt nog niet alles ingevuld. Met wie je verkering hebt bijvoorbeeld, mogen wij zeker niet weten!

 • ??

  Beste Mariette,

  Ik heb uw portret gelezen op http://www.villakakelbont.be en ik vroeg me af of u misschien interesse heeft voor mijn illustraties? Kijkt u alstublieft op:

  http://www.illustratoren.be

  Groeten,

  Peter Welleman

  Peter Welleman, 02-09-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ik ben zelf niet degene die over de illustraties gaat (tenzij ik ze zelf maak, wat ik soms doe).
  Als ik jou was dan zou ik wat voorbeelden naar uitgevers sturen, het adres van mijn uitgever bijvoorbeeld (de vier windstreken) vind je op hun website.

 • ??

  Hallo Mevrouw,
  Hartstikke bedankt voor uw antwoord!
  Ik heb u al eens eerder een mailtje gestuurd.
  Daarna ben ik nog een paar keer terug gekomen op uw site. En eigenlijk wilde ik u vragen, welke boeken die u geschreven heeft, zijn ook leuk voor een dertien-jarige om te lezen? (want ik ben 13.)En ik wilde u ook vragen, hoe je eigenlijk naar een uitgever moet gaan! Want ik ben zelf bezig aan een eigen boek en al mijn vrienden vinden het leuk. Dus misschien kan ik het eens proberen als het helemaal af is...
  Vriendelijke groeten,
  Sander Aerts

  Sander Aerts, 22-08-2004

  Mariëttes antwoord:

  Ik denk dat alleen De Negen munten van Marthe echt nog wat is voor een jongen van jouw leeftijd.

  Naar een uitgever gaan is heel eenvoudig, je stuurt je verhaal gewoon naar ze op. Adressen zijn te vinden via internet.
  Als de uitgever je verhaal mooi vindt, dan laat-ie je dat vanzelf weten. (Wel je naam en adres duidelijk vermelden!) Zo niet, dan krijg je het hopelijk teruggestuurd met een beleefd briefje dat het nog niet helemaal goed genoeg is. Dat betekent dan dat je nog een beetje aan je boek moet gaan schaven tot het beter geworden is.

 • ??

  Beste mevrouw Aerts,

  Ik ben Leonard en ik ben 8 jaar oud. Ik wil graag weten of er nog een vervolg op de Grijze Geheimen komt . Want ik zou graag willen weten hoe het verder gaat met de schatten van Mellor.

  Groeten van Leonard

  Leonard van Lennep, 13-08-2004

  Mariëttes antwoord:

  Nee, ik ben bang dat er geen vervolg komt, ik moet nog zoveel andere boeken schrijven joh! Die zitten allemaal in m'n hoofd en die willen eruit! Misschien kun je zelf bedenken hoe het waarschijnlijk af zal lopen?

 • ??

  Hallo Mariette,
  Ik ben Wessel en 7 jaar oud. Ik ga na de zomervakantie naar groep 4. Lezen vind ik heel leuk. Zelf lezen is nog een beetje moeilijk, ik mag altijd de eerste blz lezen en mijn moeder leest dan verder. Mijntje en Gauke mijn zusje en broer mag ik soms al voorlezen maar zij vinden dan dat ik de klemtoon niet goed leg of niet spannend genoeg lees. Wat ik eigenlijk wil weten is kan mijn moeder het boek van de trollen voorlezen ? Is 9 jaar om zelf te lezen of voorgelezen te worden ? De rover Hoepsika van Paul Biegel leest mijn moeder nu voor, maar soms staan daar wel hele moeilijke woorden in. Staan in het boek van de trollen nog moeilijkere woorden ? Koet en Hoen lijkt me niet spannend of een beetje kinderachtig. ik hoop dat je een advies geeft. Mag ook een ander boek hoor ! Groetjes Wessel en ook een beetje van Ingemar (= mijn moeder)

  wessel, 06-07-2004

  Mariëttes antwoord:

  De trollen van Sol kan goed voorgelezen worden, 9 is inderdaad zelf lezen want het is best nog een dik boek voor iemand die het lezen nog maar net geleerd heeft, tenzij je een leesmonstertje bent.
  Koet en Hoen zijn gewoon gekke verhaaltjes en het kan zijn dat je daar nou eenmaal niet van houdt.
  De trollen van Sol is spannender.
  De Wisseltruc is misschien ook iets om voorgelezen te krijgen als je van een beetje spanning houdt, het gaat over een rare verwisseling en een ontvoering, maar het is niet heel eng hoor.
  De donkerrode das is een boekje dat je inmiddels wel zelf kunt lezen.
  Kijk anders even op de boekenpagina van mijn website, daar staan al mijn boeken op zodat je kunt zien waarover ze gaan en er staat ook altijd een stukje tekst uit het boek bij zodat je kunt lezen hoe het geschreven is.

 • ??

  Hallo mevrouw,
  ik ben Sander Aerts en ik ben 13 jaar.
  Zouden wij misschien familie kunnen zijn?
  Zelf houdt ik ook erg veel van schrijven en heb
  al 2 keer een prijs gewonnen bij De Gouden Muis.
  Ik wil graag verder gaan in het schrijven.
  Heeft u misschien nog wat tips voor mij?
  Vriendelijke groeten Sander.

  Sander Aerts, 27-06-2004

  Mariëttes antwoord:

  Hoi Sander,
  Sorry dat ik wat laat reageer maar ik was op vakantie.
  Ja wie weet zijn we verre familie, zou wel leuk zijn!
  Wat leuk dat je die prijzen gewonnen hebt, was dat met zelgemaakte verhalen?
  Om te leren schrijven hoef je eigenlijk niet zo heel veel te doen, behalve doorgaan met telkens weer nieuwe verhalen verzinnen en vooral ook heel veel lezen om te zien hoe anderen mooie zinnen maken, spanning opbouwen, of een mooie sfeer weten te maken. Succes!

 • ??

  Hoi Mariette

  Ik lees zelf heel veel maar wat voor een boeken las jij vroeger als kind? Ik lees zelf vaak de boeken van Enid Blyton.

  Elsbeth, 23-06-2004

  Mariëttes antwoord:

  Jaaaa, Enid Blyton!!! Was ik als kind helemaal verslingerd aan! Ik heb geen complete series meer, maar nog wel heel veel losse deeltjes, van die ouderwetse pocketboekjes, behoorlijk versleten, stukgelezen.
  En toen ik nog wat kleiner was las ik Annie M.G. Schmidt, Minoes en zo.

 • ??

  heey
  ik heb het boek de negen munten van marthe gelezen en die is echt top een heel mooi verhaal staat erin sommige mensen (kinderen) zeggen dat het ganzebord ofzo iets heel leuk ik maar die vind ik iets minder
  vraag: welk boek vind jij zelf dan het leukst die je kan aanraden?
  groetjes xxx verena

  verena, 23-06-2004

  Mariëttes antwoord:

  Als je De negen munten van Marthe leuk vond, dan is Grijze Geheimen waarschijnlijk ook wel iets voor je, dat gaat over kinderen die op een eiland gaan wonen en daar een raadsel rondom een piratenschat proberen te ontcijferen.

 • ??

  Hoi Mariette,

  Ik vind uw boeken zeer leuk, maar er staat dat er ook een boek zoef uit is maar ik hem nergens vinden weet u mischien waar ik hem kan krijgen

  Van Sem

  Sem Pietersen, 04-06-2004

  Mariëttes antwoord:

  Het boekje 'Zoeff' komt wat later uit dan gepland, waarschijnlijk na de zomer.

De Engelse vertaling van Heksenhei heet Witching Moor en is bij de bibliotheek beschikbaar als e-boek.