Watermerk

Vraag & antwoord

Wil je Mariëtte iets vragen?

Dat kan! Kijk eerst hieronder of je vraag niet al gesteld is.

 • ??

  wat betekent nu eigelijk illustrator?
  en heb je altijd van dit beroep gedroomt?

  karolien, 28-02-2010

  Mariëttes antwoord:

  De illustrator is degene die de plaatjes maakt bij het verhaal. Illustratoren maken soms ook hele prentenboeken bijvoorbeeld, of plaatjes in tijdschriften en kranten. Dat kan met verf, inkt, potlood, maar het kan ook met allerlei plak- en knipwerk of bewerkte foto's.
  Ik heb eigenlijk grafische vormgeving gedaan (nog zo'n moeilijke uitdrukking)en dat is het maken van boekjes en folders en tijdschriften en zo, waarbij je alle tekst mooi verzorgt, maar ik heb het vak Illustratie er op de kunstacademie bij gedaan.

 • ??

  Hoi Mariëtte,
  Ik doe mijn boekbespreking over u boek Levels & Levens. En ik vroeg me af of u nu bezig bent met een boek, en zo ja welke.
  Groetjes Ivana

  Ivana, 27-02-2010

  Mariëttes antwoord:

  Ik ben op het moment bezig met een fantasyboek, over heksen en nepheksen.

 • ??

  Hey Mariëtte,
  Zou ik de titelverklaring mogen weten van levels en levens?
  Gr.

  Nog een vraag :), 23-02-2010

  Mariëttes antwoord:

  Die titel slaat op computerspellen versus de realiteit, in een spel haal je levels of je verliest een leven, in het echte leven zijn er geen levels. Of misschien toch?

 • ??

  Hey Mariëtte!
  Over een week moet ik een boekverslag schrijven en toevallig heb ik uw boek gelezen (levels en levens), een erg mooi boek en veel is duidelijk.
  Toch vroeg ik me af of u me kon vertellen waar Ayse woont (het land, staat), omdat ik dat moet vermelden met 2 aanwijzingen... ik kan het helaas niet vinden.
  gr Tommy

  TommyM, 23-02-2010

  Mariëttes antwoord:

  Ik heb er bewust voor gekozen geen land of staat aan te duiden, het verhaal kan zich overal afspelen.

 • ??

  beste mariette

  hoe kwam je op het boek de viezerik en de donkerrode das?

  groetjes lynn titulaer

  lynn titulaer, 17-02-2010

  Mariëttes antwoord:

  De Viezerik was mijn allereerste boek en dat ben ik gaan schrijven omdat ik eigenlijk graag wilde tekenen. Ik had een verhaal nodig om leuke plaatjes bij te kunnen maken. De donkerrode das heb ik geschreven omdat ik ook een boekje wilde maken voor jongere kinderen.

 • ??

  beste mariet.

  wat is jou lievelings boek?
  of heb je er meer?

  groetjes lynn titulaer

  lynn titulaer, 08-02-2010

  Mariëttes antwoord:

  Ik heb niet echt 1 lievelingsboek, ik hou van zoveel boeken! Vroeger, toen ik zo oud was als jij, waren de boeken van Annie M.G. Schmidt mijn favorieten, Pluk van de Petteflat en Minoes, en ook die van Astrid Lindgren, Pippi Langkous natuurlijk vooral. Tegenwoordig hou ik van spannende verhalen vol boeven en spionnen en detectives en zo, van fantasyboeken vol heksen en tovenaars en elfen, en van wat ze 'historische romans' noemen, boeken die in het verleden spelen.
  En van mijn eigen boeken vind ik altijd het boek waar ik aan bezig ben het leukst!

 • ??

  Beste Mariette,
  Bedankt voor je vorige antwoord, maar ik ben toch nog nieuwsgierig naar een paar andere dingen.
  ik zou namelijk wel willen weten hoe groot de kans is dat een boek uitgeven wordt en hoeveel je werkelijk verdiend, 10 % bijvoorbeeld van het hele bedrag. En hoe lang doet u over het schrijven van een boek?
  Wat is uw lievelingsboek eigenlijk?
  Zou u misschien ook een keer een stuk van mijn boek willen lezen.
  Trouwens uw boeken zijn heel leuk, heksenhei vind ik tot nu toe het beste, de serie van Elfae moet ik nog lezen.
  Groetjes van Jacoline

  Jacoline Maes, 30-01-2010

  Mariëttes antwoord:

  De kans dat je boek wordt uitgegeven hangt uiteraard volledig samen met de kwaliteit van je werk!
  Ik doe drie tot zes maanden over een boek, afhankelijk van de dikte. Een lievelingsboek heb ik niet, ik vind het boek waar ik aan bezig ben altijd het leukst. En ja hoor, ik wil wel een keer wat van je lezen, ik zal je daarvoor mijn email-adres sturen, dan kun je daar iets heen sturen. Als je meer vragen hebt over uitgeven dan kun je beter contact opnemen met een uitgever, probeer de Vier Windstreken en zeg maar dat ik je doorgestuurd heb.

 • ??

  Beste Mariette,
  Ik lees vaak dat je een verhaallijn op moet schrijven, maar ik weet meestal niet van tevoren hoe het af gaat lopen, kan je dat dan het beste eerst verzinnen en toch een verhaallijn schrijven of gewoon beginnen en kijken waar het uitkomt? En hoe begint u aan een verhaal en hoe komt u aan ideeën?
  Ik heb nog een vraagje, ik heb op de site van de vier windstreken en nog meer uitgevers gekeken, maar er wordt eigenlijk nooit uitgelegd hoe je een boek kan laten uitgeven.
  Alvast bedankt.

  Jacoline Maes, 29-01-2010

  Mariëttes antwoord:

  Zelf bedenk ik slechts zelden een complete verhaallijn, ik heb wel ideeën over de gebeurtenissen die erin moeten en de hoofdpersonen en zo, maar ik neem vaak de vrijheid om van alles te wijzigen en er dingen aan toe te voegen, hoe een verhaal afloopt verzin ik van tevoren NOOIT! Ik laat mezelf graag verrassen onderweg. Ik verzin vaak als eerste de sfeer, moet het een spannend boek worden, griezelig, is het er herfst, zomer, winter, is het mistig en koud en spookachtig, of juist zonnig en mooi. Dan bedenk ik de hoofdpersonen, meestal een paar aardige en een paar naarlingen om er tegenover te zetten. Vervolgens komen de gebeurtenissen vanzelf en het einde bedenk ik meestal pas halverwege of ergens op driekwart.
  Een boek uitgeven gaat als volgt: je schrijft je verhaal, met de hand in een schrift of gewoon meteen op de computer, je print het en dan stuur je de papieren versie naar een uitgever (adressen vind je makkelijk via websites). Binnen enkele maanden krijg je te horen of ze het een goed verhaal vinden of niet en of ze het uit willen geven.

 • ??

  hey hoi,ik heb een boek van jou voor mijn verjaardag gekregen,het heet Heksenhei,het is egt een heeeeeeeeeeeeeeeeeeel leuk boek! ik doe mijn leesverslag erover. (het moet morgen ingeleverd). ps,heb je nog een tip voor mij om een van je boeken te lezen? eentje die jezelf egt steengoed vind?? nou,groetjes Sintyha

  Sintyha, 26-01-2010

  Mariëttes antwoord:

  Als je Heksenhei leuk vindt, dan kun je Levels & Levens ook proberen of anders de driedelige serie Elfae.

 • ??

  Is het boek de Viezerik nog te koop? Een jongen in mijn klas had hem vandaag als boekbespreking gedaan en ik vind het boek heel leuk.

  Groetjes van Jeroen

  Jeroen, 22-01-2010

  Mariëttes antwoord:

  Het boek is in elk geval tweedehands te koop bij Bol, voor zeven euro zoveel. In de winkel ligt-ie niet vaak meer, het is alweer een tijdje terug dat ik dat geschreven heb. De bieb heeft het boek vaak wel en daar kun je het soms ook reserveren, dan laten ze het uit een andere bibliotheek komen voor je, als ze het zelf niet op de schappen hebben.

 • ??

  Ohjaa!
  Heb een andere vraag: waneer begon je met boeken schrijfen? en wat is je beste boek?
  en.. uhm.. ff bedeken.. ohjaa! hoe heten jouw kinderen? je hebt 4 kinderen.. ik moet me boekbespreking een keer doen en ik wil weten wat ik zeg maar.. uhh.. hoe kan je dat uitleggen?
  Mijn vragen zeg maar.. xd
  en.. waneer begon je met lezen?
  en welke boek vind je uit jouw boeken leuk ??

  taylor

  Taylor, 21-01-2010

  Mariëttes antwoord:

  Ik ben begonnen met boeken schrijven toen ik op de Hogeschool voor de Kunsten zat en ik illustrator (tekenaar dus, iemand die plaatjes maakt bij verhalen) wilde worden. Toen ontdekte ik dat ik beter kon schrijven dan tekenen!
  Maar hoe kom je bij 4 kinderen? Gelukkig niet! Ik heb er eentje, en die is al twintig.
  Lezen doe ik mijn hele leven al en van mijn eigen boeken vind ik er niet eentje de leukste, ik geniet altijd het meest van het boek waar ik op dat moment aan bezig ben en elke keer weer weet ik zeker dat dát de allerleukste gaat worden!

 • ??

  hey ik ben bas en ik wil u iets zeggen ik had gelezen over u zelf! en toen u een baby was was u niet lelijk.. maar juist schattig echt waar echt grappig toen je die mond open deed hahaha en mijn liefelingsboek is: Ganzebord van oma! ik ga die nog een keer lezen is heel goed en goed geschreven echt waar hoor nu ga ik stoppen met schrijfen goede weekend en een goede dag :)

  bas

  bas, 21-01-2010

  Mariëttes antwoord:

  Dank je wel voor alle complimenten, Bas! Veel plezier met lezen.

 • ??

  Waneer bent je jarig?
  En waneer ben je geboren??

  taylor

  Taylor, 18-01-2010

  Mariëttes antwoord:

  Ik ben geboren op twaalf november 1962.

 • ??

  Beste Mariette,

  Heksenhei is leuk!
  Maar ik heb donderdag mijn boekbespreking!
  Maar ik heb het nog niet uit.
  U kent toch de samenvatting van Heksenhei?
  Ik hoop het wel!
  Mag ik dan de samenvatting van Heksenhei?
  (Als u het nog weet)
  Pleass.. ik heb het nodig!
  Niet de boek van Heksenhei, die achterkant die bedoel ik niet!
  Maar gewoon uit u woorden!
  Wilt u het alstublieft voor mij doen?
  Ik wil zo graag antwoorden!
  Maar pleass snel..

  XxXx Miley!

  Miley, 17-01-2010

  Mariëttes antwoord:

  Ja, luiwammes, doe dat maar lekker zelf! Ik heb zulke samenvattingen nergens liggen hoor. Kijk op mijn website bij de Boeken of anders op Leesfeest of zo, misschien vind je daar iets meer.

 • ??

  Hallo Mariette!

  Ik ben Kristina en ik wil iets vragen over u boek titel heet: Heksenhei.
  Wat is de samenvatting van het hele boek?
  In u eigen woorden wil ik dat.
  Niet wat erachter staat.
  Gewoon uit u woorden!
  En komt er ook nog deel 2 van Heksenhei ??
  Dat wil ik dan graag horen.
  En wilt u antwoord geven op mij vraag, dat zal dan geweldig zijn!

  Kusjezzzzz Kristina

  Kristina, 17-01-2010

  Mariëttes antwoord:

  Nee, er komt geen vervolg op Heksenhei, al schrijf ik nog wel regelmatig over heksen, maar dan andere.
  Een samenvatting heb ik niet voor je, maar op deze website staat bij de Boeken iets meer, of kijk anders op de website Leesfeest of bij de bieb of zo.

 • ??

  hey mariette
  ik las dat u bezig was met een andere trielogie.
  ik heb het huis elfae net af en vond het een geweldig verhaal. en of u een andere verhaal van mij wou beoordelen. heb er al ooit eens 1 naar u toe gestuurd als u dat nog kan herinneren

  colin

  colin, 07-01-2010

  Mariëttes antwoord:

  Als je mijn e-mailadres nog hebt kun je me je verhaal toesturen.
  Of het een trilogie wordt waar ik nu aan bezig ben dat weet ik nog niet, ben nog pas bij deel 1...

 • ??

  wat is je lievelings boek ? de mijne is de viezerik. ik doe er een boek bespreking over op school . Groetjes Jerzy

  Jerzy Rijsdijk, 01-01-2010

  Mariëttes antwoord:

  Ik heb niet echt een lievelingsboek, maar leuk om te horen dat het jouwe de Viezerik is! Succes met je boekbespreking.

 • ??

  waar woont u nu en bent u geboren

  laura, 03-12-2009

  Mariëttes antwoord:

  Ik woon en ben geboren in Utrecht.

 • ??

  Hey Mariëtte,
  Ik heb deel 1 en 2 al gelezen van Het Huis Elfae. Ik vind ze echt prachtig. Ik leen vaak boeken van de bieb en toen ik het derde deel wilde bestellen, was er nog niet :(. Maar, zo te ziet is nog niet zo lang uit. Dus kan ik er nog altijd in de boeken winkels naar vragen.

  Groetjes, Eline

  Eline, 29-11-2009

  Mariëttes antwoord:

  Ik denk dat het er binnenkort toch wel moet staan, bijna alle bibliotheken hebben het intussen. Dus hou vol, gewoon blijven zeuren bij die bieb!

 • ??

  Hee,
  Aan welke eigenschappen moet je voldoen om illustrator te worden?

  simone, 24-11-2009

  Mariëttes antwoord:

  Nou, het lijkt me dat je een beetje moet kunnen tekenen! Hoewel je ook met collages en foto's en dat soort zou kunnen werken. In elk geval heb je veel fantasie nodig.

Kijk bij de "links" naar de recensies om te zien of een boek je leuk lijkt.