Watermerk

Vraag & antwoord

Wil je Mariëtte iets vragen?

Dat kan! Kijk eerst hieronder of je vraag niet al gesteld is.

 • ??

  Beste Mariette

  Voor mijn boekbespreking heb ik Het Huis Elfae gekozen, en mijn leerkracht wilt graag dat we ons boek een beetje koppelen aan het leven van de auteur. Is dit boek op een bepaalde manier gelinkt aan uw eigen leven? Of is het pure fantasie die eigenlijk met niets te maken heeft? Ik heb al geprobeerd informatie online te vinden maar ik heb niet gevonden, misschien omdat er ook niets valt te linken :)
  Alvast bedankt!

  Melissa, 29-11-2021

  Mariëttes antwoord:

  Wat er over mijzelf te vertellen is, staat op mijn website, op de pagina 'over mij'.
  Ik kan eraan toevoegen dat fantasiewerelden mijn favoriete werelden zijn, en ik denk dat dat misschien ontstaan is toen ik als 8-jarige drie maanden in een ziekenhuis moest liggen. Sindsdien ben ik een enorme fan van werelden waarin magie een rol speelt, want die zijn aanmerkelijk minder saai dan de gewone wereld. ;-)

 • ??

  Beste Mariette .
  Ik zal me ff kort voorstellen.
  Ik ben Lily.Ben 11 jaar en dit jaar ben ik begonnen in het eerste leerjaar. Ik woon in Belgie.En we moeten voor een opdracht van school een boekbespreking doen en we moeten ook informatie hebben over de schrijver en ik ben grote fan van u boeken DE heersers van kir.Ik heb dan ook boek 1 gekozen en omdat ik dan informatie over u moet verzamelen. vroeg ik je af of je eens tijd hebt om te bellen ofzo dat zou heel tof zijn om jou dan te intervieuwen.
  Lukt dat voor u?
  Zo ja moogt u gerust een mailtje terug sturen.

  Met vriendelijke groeten Lily.
  PS:ik moet mijn project doen op.
  Maandag 8november dus liefst een intervieuw daar voor.
  Je kunt me gerust bellen via dit nummer:0456 22 15 19

  lily, 23-10-2021

  Mariëttes antwoord:

  Misschien is het makkelijker als je jouw vragen in een mail zet, en ik die mail beantwoord? Dan heb je het meteen op schrift em kun je het rechtstreeks in je boekbespreking plakken.

 • ??

  Hallo Mariëtte Aerts, toen ik jong was of in ieder geval al ongeveer 10 jaar geleden. Las ik veel jeugd fantasie boeken. Toen ben ik ook Het huis Elfae - dragans list in een bibliotheek tegen gekomen, de hele serie stond hoog boven aan mijn lijstje favoriete boeken.

  Helaas bleef ik niet lang lezen en na mijn tiener jaren werden boeken vervangen door games. Door de pandemie besloot ik toch nog eens een boek op te pakken. Ik kon me heel vaag de titel van het boek herinneren. Na het gedownload te hebben heb ik alle 3 de boeken in een keer uitgelezen. Wat een plezier heb ik daar aan beleefd! Ook al zijn de boeken voor jeugd bedoeld kon ik geen moment pauze houden. Dan kwam ik weer iets tegen wat ik me heel vaag kon herinneren zoals het karakter van Odin, of de spannende momenten bij de Raban. Het heeft mijn lust voor boeken weer helemaal tot leven gebracht. Inmiddels zit ik al halverwege een terry pratchett boek.

  Het is geweldig hoe uw boeken mij positief beinvloed hebben. Weet niet hoe het er voor zou staan als ik ze niet gelezen had toen ik klein was behalve dat het heel anders zou zijn. Dankjewel voor je spannede verhalen! Ben ook heel benieuwd naar De kronieken van de 7 eilanden, die staat bovenaan mijn lijstje.

  Cody, 02-06-2021

  Mariëttes antwoord:

  Daar word ik nou heel erg blij van, van zo'n bericht! Het is precies de reden dat ik schrijf, al doe ik dat ook omdat ik het gewoon heel erg leuk vind natuurlijk. Wanneer ik er, bij schoolbezoeken bijvoorbeeld, naar gevraagd word, zeg ik altijd dat ik verhalen wil schrijven die zo spannend zijn dat ze mensen (kinderen, jongeren) aan het lezen krijgen. Ik hoef geen prijzen te winnen, ik doe geen pogingen iets hoogstaands en literairs te knutselen, ik wil gewoon dat je gegrepen wordt, en dat je dan net zoals ik zelf vroeger, als kind, en nu nog steeds, helemaal kunt verdwijnen in een boek. Lezen tilt je even uit je eigen wereld en neemt je mee ergens anders naartoe. En dat kan zo lekker zijn, gewoon effe weg. En soms ook even heel hard nodig.

 • ??

  Hoi Mariette, hoe gaat het met je? Hoever ben je met je nieuwe boek? Ik kijk regelmatig of ik al wat zie verschijnen maar helaas ;)
  Succes met schrijven :)
  Groetjes Anneke

  Anneke Ruigrok, 31-05-2021

  Mariëttes antwoord:

  Ik werk op het moment aan een paar nieuwe dingen tegelijk, dus dat vertraagt de boel een beetje... maar er gaat zeker wel weer iets verschijnen binnenkort.

 • ??

  Hallo mariette,

  'Long time no seen'
  Heb in deze corona-periode weer eens wat meer leestijd.
  Ben al je boeken over de eilanden weer eens aan het lezen. (Net begonnen aan het laatste) Mooie opbouw en verbindende rode draden tussen de delen.
  Zag in het vierde deel mijn Dramon - Kristalboeken- (Maar dan naamgegeven aan een vriendelijker luchtschip dan mijn magier was en met een e erbij. Leuk)
  Hoop dat alles verder goed met je gaat

  Vriendelijke groet

  Gerard

  Gerard Delft, 20-10-2020

  Mariëttes antwoord:

  Ja, dat is een klein voordeel van de coronatijd, dat je nergens heen kunt en dus meer tijd hebt om te lezen. En om te schrijven natuurlijk.
  Wat die namen betreft: ik merk wel vaker dat, wanneer ik iets verzin, het minder origineel blijkt dan ik dacht en dat een andere schrijver me weer eens voor was. :-) Onze hersenen werken kennelijk toch allemaal een beetje hetzelfde.

 • ??

  Hai! Ik vroeg me af of u ooit heeft nagedacht over de verfilming van De Kronieken van de Zeven Eilanden? Meestal vind ik verfilmingen slecht omdat, bijvoorbeeld, karakters niet passen bij de beschrijving in het boek, maar ik moet eerijk zeggen dat ik het toch echt fantastisch zou vinden! :)

  Sacha, 30-07-2020

  Mariëttes antwoord:

  Helaas ga ik daar zelf niet over ;-) Ik ben geen filmmaker.

 • ??

  Weet je toevallig wanneer de ebook versie voor zilvervliesrijst verschijnt???

  Thomas, 04-01-2020

  Mariëttes antwoord:

  Ik neem aan dat je Zilverbloed bedoelt ;-)

  Meestal is dat vrijwel tegelijkertijd met de papieren versie. Moet je bij mijn uitgever vragen: De Vier Windstreken. Zij kunnen het je heel precies vertellen.

 • ??

  Is er een vervolg op Levels en Levens?

  Mirjam, 14-11-2019

  Mariëttes antwoord:

  Nee, daar is geen vervolg op.

 • ??

  Hoi, vandaag net het boek 'Zilverbloed.' binnengekregen. En weet je, normaal lees ik alle voorgaande delen eerst nog een keertje. Maar u weet ik echt niet of ik daar het geduld voor heb. Zo benieuwd ben ik naar de nieuwe avonturen van Raben.

  Heb ik je al eens verteld dat je me doet denken aan Robin Hobb? Eén van mijn andere favoriete fantasy schrijfsters. Hoewel haar boeken wel voor volwassenen zijn. Jouw boeken zijn leuk om te lezen, zowel voor volwassenen als voor jeugd.

  Bedankt iig voor deze mooie serie. Ik ben erg benieuwd naar je volgende boek. :)

  Anneke, 05-11-2019

  Mariëttes antwoord:

  Bedankt voor je enthousiaste reactie!
  Ik ben inmiddels alweer aan een nieuwe serie bezig, en ook aan een op zichzelf staand boek.
  En ik ben net toevallig Robin Hobb aan het luisteren op Storytel. :-)

 • ??

  Hallo,
  Ik zie maar weinig info over zilvervloot op deze pagina?
  Wanneer komt deze uit, is het het slotdeel en wordt hij ook als e- book uitgebracht.....o ja en hoe ziet de cover eruit?

  Gr. Marco

  Marco Habers, 04-11-2019

  Mariëttes antwoord:

  Het laatste deel heet Zilverbloed en is net verschenen. Ik ga 'm later deze week op de boekenpagina laten zetten, dan kun je de omslag zien en iets lezen over de inhoud. En ja, er is ook een e-book.

 • ??

  hallo ik ben Lieke en zit in groep 7, ik ga mijn boekbespreking houden over Heksenhei, heb je misschien nog leuke tips over het boek die niet mogen missen in mijn boekbespreking!

  Zeeman, 26-10-2019

  Mariëttes antwoord:

  Het is heel lang geleden dat ik dat boek geschreven heb! Eens kijken of ik er nog iets over weet...
  Het was een van de eerste boeken die ik schreef dat over fantasiefiguren zoals heksen ging, ik wilde toen af van de gewone boeken over dingen die echt bestaan. Dus niet meer gewoon avonturen van kinderen met hooguit spannende elementen als dieven of gemene schooljuffen, maar voortaan boeken over vampiers, heksen, tovenaars. Dat ben ik daarna altijd blijven doen.

 • ??

  Nee, bij Bol.com

  Anneke, 27-09-2019

  Mariëttes antwoord:

  Hopelijk hoef je niet lang meer te wachten; ik heb zojuist de allerlaatste correcties gecontroleerd en goedgekeurd. Nu gaat het naar de drukker en daarna ligt het snel in de winkels!

 • ??

  Zojuist 'Zilverbloed,' gereserveerd :)

  Anneke, 23-09-2019

  Mariëttes antwoord:

  Bedoel je in de bieb?

 • ??

  Beste Mariëtte,
  Welke prijzen heb je allemaal gewonnen voor je boeken?

  Diederik, 03-05-2019

  Mariëttes antwoord:

  Ha, was het maar zo'n feest. Ik heb nog nooit iets gewonnen, niet met werk en niet met andere zaken. Ik ben bang dat ik, met mijn soort boeken, daarvoor niet in de juiste hoek zit. Om voor de prijzen voor Nederlandse jeugdboeken in aanmerking te komen, moet je wat serieuzere dingen schrijven dan zomaar spannende verhalen over heksen en draken.

 • ??

  Wat jammer

  Rik, 27-04-2019

  Mariëttes antwoord:

  Ja, misschien wel. Maar je kunt ook kijken of je mijn andere boeken wellicht ook leuk vindt. ;-)

 • ??

  Beste Mariëtte Aerts,
  ik heb een van jouw boeken uitgelezen binnen twee weken.
  Het boek was koepels, ik vond dat boek zo leuk dus ik ging zoeken naar jouw naam en kwam ik op deze site terecht.
  En nu mijn vraag: kan je mischien een tweede deel maken van het boek koepels? als dat zou kunnen zou ik (en misschien ook andere lezers en fans) dat geweldig vinden.
  Met vriendelijke groet,
  Rik Beekhof.

  rik, 25-04-2019

  Mariëttes antwoord:

  Fijn dat je het zo leuk vond, maar ik moet je toch teleurstellen. Koepels is voor mij al weer heel lang geleden en inmiddels heb ik een andere vijfdelige serie geschreven! En nu ben ik bezig aan weer nieuwe series. Een van de twee series waar ik nu aan werk is wel, net als Koepels, een beetje SF-achtig. Wie weet ga je die boeken straks ook leuk vinden...

 • ??

  Hallo!
  Inmiddels is het al het voorjaar van 2019 en ik vroeg mij af of u al wist hoelang het nog duurt tot boek 5 van de Kronieken van de Zeven Eilanden uitkomt?

  Sacha, 15-04-2019

  Mariëttes antwoord:

  Ik zou willen dat ik het wist! Het manuscript ligt bij de uitgever (De Vier Windstreken) en ik wacht net zo hard als jij. Misschien moet je een berichtje achterlaten op hún website. ;-)

 • ??

  Beste Mariëtte,

  Als groots fantsy boeken fan ben ik altijd op zoek naar nieuwe series. Zo kwam ik op 'De kronieken van de zeven eilanden' uit. Tof om te zien dat deze geschreven zijn door jou, een Nederlandse!

  Mijn concrete vraag is of het gaat om een fantasy reeks voor 'niet-kinderen'? Ik heb de indruk van wel, maar op bol.com staat dat de aanbevolen leeftijd 12-15 jaar is.

  Dank alvast en met vriendelijke groet,

  KV

  KV, 19-01-2019

  Mariëttes antwoord:

  Het is eigenlijk voor alle leeftijden. 12 vind ik wat jong, 15 al passender. Maar ik heb ook veel volwassen fans inmiddels, heb ik gemerkt. ;-)

 • ??

  beste Mariëtte,
  ik heb een boekverslag over de boek stormbrekers
  ik wil heel graag weten hoe u de spanning opwekt

  amin, 05-01-2019

  Mariëttes antwoord:

  Eerlijk gezegd snap ik niet precies wat je nou eigenlijk wilt weten. Of is dit een van de vragen die je volgens de opdracht moet beantwoorden? In dat geval is het aan jou om het boek te lezen en te bedenken wat het antwoord zou kunnen zijn. ;-)

 • ??

  Beste,

  Ik heb na het lezen van uw boeken besloten zelf ook een boek te schrijven. Nou is mijn vraag aan u: heeft u nog tips voor mij als beginnende schrijver? Tips over het schrijven zelf maar ook over het uitgeven etc. Zijn heel erg welkom :)

  Met vriendelijke groet,

  Jamey Spaarwater

  Jamey Spaarwater, 18-12-2018

  Mariëttes antwoord:

  Probeer elke dag te schrijven, of, als je een dag geen tijd hebt, toch in gedachten aan het verhaal vooruit te werken; afleiding en een tijdje niets eraan doen is de grootste vijand.
  Hou de lezer in gedachten; is het nog wel spannend, zou ik zelf willen weten hoe het hierna verder ging?

  Uitgevers hebben vaak op hun website staan hoe ze een manuscript aangeleverd willen krijgen. Laat iemand uit je familie- of vriendenkring vast meelezen voor je het opstuurt, zij hebben vaak nog tips (over waar het minder spannend wordt, wat een vervelend of saai stukje is, welke woorden je te vaak gebruikt etc.) die je ter harte kunt nemen om je manuscript te verbeteren voor er een professioneel iemand naar kijkt. Probeer kritiek te zien als iets positiefs, het maakt je werk beter.

  Succes!

De Engelse vertaling van Heksenhei heet Witching Moor en is bij de bibliotheek beschikbaar als e-boek.